Стерилитет

Възрастта, начинът на живот или медицински проблеми могат да причинят безплодие при човека (или стерилитет), което често се дефинира като невъзможност на зачеване (оплождане на яйцеклетка от сперматозоид) след 1 година неуспешни опити при редовни полови контакти без предпазни средства. След тези 12 месеца безуспешни опити, двойката следва да потърси специализирана лекарска помощ, за да започне съответно лечение. Лечението на безплодието е комплексно и в него вземат участие специалисти – гинеколози, ендокринолози, уролози и други.

Фоликулометрия
Измерването на нарастващи яйчникови фоликули чрез ехографски преглед се нарича фоликулометрия, а с названието „фоликул” обозначаваме кухина, изпълнена с течност, в която се намира женската полова клетка (яйцеклетка).Докато яйчниците функционират, те съдържат много фоликули. Повечето са нищожно малки – едва видими с просто око или съвсем невидими. Не е известно какви сили карат някой от тези малки фоликулчета да започне да расте, но това става. И то не от време на време, а често – в идеалния случай, всеки месец. Промените във фоликула и, в частност, неговото нарастване представляват видим израз на зреенето на яйцеклетката и нейното отделяне от яйчника, след като веднъж е узряла и е станала годна за оплождане. Това събитие се нарича овулация.

Хормонално стимулиране на овулация

Индукция на овулация

Ендокринен баланс

Хистеросалпингография (HSG)
Хистеросалпингография (или т.н. „цветна“ снимка) представлява рентгеново изследване с цел визуализация и установяване състоянието на Фалопиевите (маточните) тръби, визуализира се също така и маточната кухина и отчасти цервикалния канал.Изследването се препоръчва, като основно изследване за установяване на проходимост на маточните тръби; формата и големината на маточната кухина; наличието на вродени малформации.Деня за извършване на изследването се определя от менструалния цикъл. Това са дните между 8-12 ден (брои се от първият ден на кървенето).

Посткоитален тест
Това е тест, при който се търсят сперматозоиди в слузта на маточната шийка, скоро след полов акт (обикновено до 12 часа). Тестът дава възможност и за преценка на самата слуз, дали и доколко е годна за ефективното спомагане на придвижването на сперматозоидите до яйцеклетката на жената. Отклонения в нейните качества могат да причинят безплодие у жената. Посткоиталният тест обикновено се прави един или два дни преди овулация, когато цервикалният секрет е най-благоприятен за сперматозоидите.

Пенетрационен тест
Пенетрационния тест е т.нар. кръстосан тест. Поставя се върху предметно стъкло цервикална слуз от жената (взета в предовулаторна фаза), а непосредствено до нея се поставя сперма от чужд мъж с доказана оплодителна способност. Прави се изследване под микроскоп,като се следи дали сперматозоидите преминават границата между цервикалната слуз и спермата и дали навлизат в цервикалната слуз. При отрицателна проба сперматозоидите не навлизат в цервикалната слуз, а само се събират в по-голям брой на границата между слузта и спермата. При положителна проба се виждат значителен брой сперматозоиди,които са преминали границата и навлезли в цервикалната слуз, при това се вижда че движенията на сперматозоидите в слузта са по-бавни,отколкото в спермата.На второ предметно стъкло се прави проба със спермата на съпруга и цервикалната слуз от жена с доказана способност за забременяване. Ако цервикалната слуз на пациентката не пропуска сперматозоидите на чуждия мъж с доказана оплодителна способност, причината за стерилитета лежи в в същата тази слуз и обратно,а ако сперматозоидите на съпруга не могат да влязат в цервикалната слуз на жена с доказана способност за забременяване, причината за неоплождането лежи в спермата на съпруга.

Влагалищна хормонална цитология

 

Телефон: +359 878 554 628
Пон.-Пет. – 09:00 до 18:00
Запишете час