Менопауза

Менопаузата представлява необратимото прекратяване на функционирането на яйчниците – окончателно прекратяване на менструирането и настъпването на невъзможност за забременяване. Тя не е болест, а е част от процес на стареене при жените.

Остаряването е свързано и с промени в половата система. Намаляват способностите на яйчниците да произвеждат хормони и да отделят годни за оплождане яйцеклетки. Това в крайна сметка води до невъзможност за зачеване и раждане. Жената престава да менструира.

Поставянето на диагнозата менопауза е ретроспективно. За да се потвърди настъпването на менопаузата, при жената трябва да липсва менструация в продължение на 12 последователни месеца (при липса на други причини – бременност, прием на лекарства и др.).

Появата на симптомите на прехода към менопауза обикновено започва на около възраст 45,5-47,5 години. Средната възраст на настъпване на менопаузата е около 50-51 години. Менопаузата се счита за преждевременна, когато настъпи преди 40-годишна възраст. Хормоналните промени при преждевременна менопауза наподобяват тези при навреме настъпилата. Яйчниците произвеждат много малко естроген.

По време на прехода към менопауза – перименопаузата, в резултат на намаляване на естрогените могат да се появят различни оплаквания.

Симптоми и признаци на менопаузата

Нередовен мензис, горещи вълни, промени в настроението, депресия, раздразнителност, тревожност, нервност, нарушения на съня (включително безсъние), загуба на концентрация, главоболие и умора. За появата им значение имат и много други фактори (стареенето, придружаващи заболявания и др.).

Телефон: +359 878 554 628
Пон.-Пет. – 09:00 до 18:00
Запишете час